Ugrás a tartalomra

Magyarország Hivatalos DJI Drón Forgalmazója

Kosár
0 elem

Nyelv

Miért készítettük el a DJI Mini 3 Pro-t?

02 September 2022 Imre Tarsi 0 hozzászólás

A DJI Mini 3 Pro a Mini sorozatunk legújabb és legerősebb drónja, amely az iparág legjobb technológiáját építi be a legkisebb és legbiztonságosabb repülőgépvázba. A Mini sorozat a kezdetektől fogva lenyűgözte vásárlóinkat azzal, hogy a DJI minőségi funkciókat egy aprócska csomagban biztosította. A Mini 3 Pro esetében keményen dolgozó mérnökeink ismét kitettek magukért!

De hogyan?
Leültünk az egyik termékmenedzserünkkel, Lee-vel, hogy őszintén elbeszélgessünk arról, hogy a csapata miként oldotta meg a Mini 3 Pro megtervezése során azt, hogy felülmúlja a magas szintű elvárásokat. Elmondta, milyen kihívást jelentett az új képességek beépítése, amikor minden gramm és milliméter értékes; hogyan oldották meg az új, nagyszerű ötletek azokat a problémákat, amelyek ellenálltak a fokozatos próbálkozásoknak; és hogyan kellett csapatának elfelejtenie mindent, amit a drónok használatáról tudott, hogy olyan ügyfelek számára tervezhessen, akiknek saját elképzeléseik voltak arról, hogy mit várnak a DJI következő Minijétől.


A DJI Mini 3 Pro kicsi és erős, hogy bármilyen kalandot megörökítsen. Murat Yildirim fotója.

Új kezdet a DJI Mini sorozat számára
Ahhoz, hogy a lehető legjobban megértsük, hogyan jutottunk el a DJI Mini 3 Pro-hoz, fontos visszatérnünk oda, hogy a DJI miért is készítette el a Mini sorozatú drónokat. Lee először 2018-ban csatlakozott a Mini sorozat létrehozásával megbízott termékcsapathoz, egy olyan időszakban, amikor a drónokra vonatkozó főbb törvények és súlykategóriák egyre jobban körvonalazódtak.

„Végül sok ország bevezette a 250 grammos súlyt, mint a legbiztonságosabbnak tekintett drónokra vonatkozó választóvonalat” – osztotta meg velünk Lee. „Ez a határ világos kiindulópontot adott számunkra: készítsünk egy 249 grammos vagy annál könnyebb drónt.”

Ez a kiindulópont természetesen kihívást jelentett, mivel ilyen súlyú DJI drón még nem létezett. Senki sem tudta, hogy egy ilyen kicsi drón alkalmas lesz-e bármire is. Lee és csapata azonban ezt a kihívást lehetőségként fogta fel, hogy olyan termékkel lássa el a drónközösséget, amely megfelel ezeknek az új törvényeknek. Ez volt az az időszak is, amikor a drónok hordozhatósága egyre fontosabbá vált, így a csapat két olyan célt tűzött ki maga elé, amelynek egy ilyen könnyű drón képes megfelelni: a rendkívüli hordozhatóságot és a jogszabályoknak való minden kétséget kizáró megfelelést, mindemellett rendelkeznie kellett azzal a teljesítménnyel és képességgel is, hogy DJI drónnak lehessen nevezni. (Legyen inkább három cél.)

Négy évvel és három DJI Mini modellel később a célok ugyanazok maradtak, de a léc magasabbra került.


A DJI Mini 3 Pro a DJI RC-t is bevezeti. Murat Yildirim fotója.

Új nézőpontokból tekinteni a kihívásokra
Mivel a súlykorlátozás egyértelmű vörös vonalat jelent egy Mini termék fejlesztésében, minden új funkció vagy módosított jellemző folyamatos nyomást jelent a vörös vonal átlépése felé. Vagy ahogy Lee fogalmazott: „Kezdetben egy ismeretlen ösvényen jártunk, és az egyetlen út előre az volt, hogy még tovább menjünk”.

A termékfejlesztés külön csapatokra oszlik, ahol minden csapat a drón egy adott vetületére összpontosít, például a meghajtórendszerre, a kamerarendszerre és az akadályérzékelőkre. Valahányszor egy csapat egy új szerkezettel állt elő, meg kellett vizsgálniuk, hogy az hogyan hat egy másik szerkezetre. Ezért a gyártási folyamat Lee szerint „egy állandó kölcsönös ellenőrzési és egyensúlyozási folyamat volt az optimális megoldás megtalálása érdekében”. „A teljes folyamat szemléletes példája a rendszermérnöki munkánknak és a csapatmunkának.”

Ennek az egyensúlyozásnak tökéletes példája volt a teljesen újratervezett akadályérzékelő rendszer kifejlesztése, ahol a hátrafelé néző érzékelők először kerültek a drón elejére. Ez az elhelyezés végül számos kihívásra jelentett megoldást. 

A teljes teher csökkentése érdekében a csapat megvizsgálta a belső hűtőventilátor kiváltásának lehetőségét, ami végül a hátsó légcsavarok és a hátsó karok újratervezésével valósult meg oly módon, hogy azok a levegőt egy sor hátul található lyukba juttatják. Ez az újszerű hűtési megoldás azonban kompromisszumot jelentett: az új propeller- és karszerkezet megakadályozta, hogy a hátrafelé néző érzékelők akadálytalanul lássanak. Ha a propellereket és a hátsó karok meg lennének emelve, a hátsó érzékelők tisztán látnának, de ez távolabb helyezné a propellereket a lyukaktól, ami csökkentené a hűtési képességüket, és az akkumulátor élettartamát is lerövidítené. Így egy problémából hamarosan egy rakás probléma lett.

Több egyeztetési és újratervezési kör után egy teljesen másfajta ötlet merült fel: miért ne lehetne a hátrafelé néző szenzorokat a repülőgép eleje felé elhelyezni? Ezt még soha nem alkalmazták korábban, de a csapat úgy találta, hogy tökéletesen beválhat. „Hirtelen rájöttünk, hogy minden probléma megoldódott, miután az érzékelőket előre helyeztük” – mondta Lee. Az ehhez hasonló egyedi megoldások jelentik a csapat innovatív lendületének motorját.

„Néha a saját rögeszméink vagy meglévő elképzeléseink csapdájába esünk, amikor a tervezésről van szó. De az új felfogás és az új ötletek jelenthetik a kulcsot az ilyen jellegű szűk keresztmetszetek feloldásához.”


A DJI Mini 3 Pro új hátsó érzékelője és hűtési kialakítása egy rakás problémát megoldott. Murat Yildirim fotója.

Szem előtt tartva valamennyi felhasználót
A DJI Mini sorozat minden eddiginél egyszerűbbé tette a drónokkal való repülést, amire Lee és a csapat is rendkívül büszke. Ugyanakkor rájöttek, hogy a felhasználói viselkedések olyan szélesedő körét kell figyelembe venniük, amelyet korábban nem vettek figyelembe.

„Korábban nem volt olyan nehéz megtalálni a termék általános irányát. A termékmenedzserek maguk is felhasználók, így ha egy új drón kielégítette az igényeiket, az általában egybeesett azzal, amit a drónközösség is szeretett volna. De ahogy a közösség nőtt, úgy derült ki, hogy szakadék tátong aközött, ahogyan mi érzékeltük azt, hogy az emberek hogyan használnak egy drónt, és aközött, ahogyan valójában használják.”

Lee és kollégái maguk is szívesen veszik elő drónjukat úti videók készítéséhez, követik az autójukat, és megörökítik a körülöttük lévő tájat. De rájöttek, hogy más felhasználók nem igazán ugyanígy viselkednek. A szülők a hétvégi szórakozás kedvéért repülnének a gyerekeikkel. A nyugdíjasok a személyes fényképezés kiegészítésére használnák. A fiatal felhasználók saját tartalmaikat filmeznék és tennék közzé a közösségi médiafolyamuk számára. Ahhoz, hogy át lehessen hidalni ezt a szakadékot, a csapatnak tovább kellett lépnie.


A DJI Mini 3 Pro és a DJI RC a felhasználói visszajelzések eredménye. Murat Yildirim fotója.

„A DJI Mini drónok generációi lehetőséget adtak arra, hogy kialakítsunk egy rendszert a felhasználókkal való kommunikációra. Visszajelzéseket kapunk a kérdőíveken keresztül, felmérések segítségével összegyűjtjük a felhasználói szcenáriókat és az elégedettséget, valamint értékes párbeszédeket folytatunk a kiskereskedelmi helyszíneken és az értékesítés utáni interakciókban. Mindezek az információk segítenek nekünk abban, hogy lássuk, a tervezés során kitűzött eredeti szándék és a tényleges felhasználói viselkedés összhangban van-e egymással.”

E visszajelzések révén Li és csapata képes volt olyan drónt alkotni, amelyet a családok könnyedén bepakolhatnak és egész hétvégén repülhetnek vele, egy olyan kamerával ellátott drónt, amelyben a fotósok megbízhatnak, hogy megvalósítsák elképzeléseiket, és egy olyan drónt, amellyel a feltörekvő tartalomkészítők egyedi perspektívákat oszthatnak meg teljes minőségű függőleges felvételeken. És mindenekelőtt egy olyan drónt, amely magasabbra teszi a lécet az alkotással kapcsolatban. És lényegében ez az, ami a DJI Mini 3 Pro-ban a „Pro”-t jelenti.

„Attól, hogy egy Mini drón hordozható és kompatibilis, még nem lesz belépőszintű. A DJI Mini 3 Pro képviseli a lehető legnagyobb teljesítményt és sokoldalúságot, amit jelenleg egy 250 grammnál kisebb súlyú drónban el tudunk helyezni. Ez a legmagasabb minőségű és legfejlettebb teljesítményű drón a legbiztonságosabb fogyasztói drón kategóriában.”


A vízesés tökéletes képi megörökítése a True Vertical Shooting funkcióval. Murat Yildirim fotója.

DJI Mini 3 Pro: A mi munkánk gyümölcse
Beszélgetésünk során gyakran hallottunk arról a vég nélküli együttműködésről, amelyet Lee a kollégáival folytatott. És csapata számára ez volt az egyetlen módja annak, hogy a Mini 3 Pro létrejöjjön.

„A részlegek közötti kapcsolat és szoros együttműködés értékes erőssége a csapatunknak. A DJI technológiájával és termékképességével rendelkező termékeket készíteni nagyszerű dolog, de minden egyes új projekttel egymást is jobbá tudjuk tenni a kihívások megoldása és az új utak felfedezése során. Számunkra ez a legfontosabb szempont!”

És ezáltal Lee, csapattársai és a DJI büszkén hozzák el neked a DJI Mini 3 Pro-t. És bárhová is tartasz vele, reméljük, hogy egy mini repüléssel nagy dolgokat fogsz létrehozni.

Minden kép Murat Yildirim, a DJI Europe marketing szakemberének jóvoltából állt rendelkezésünkre. További munkáiért, kérlek, látogass el az Instagram-fiókjára: muratmcmxc

A blogot írta: Christopher Tuazon, a DJI kommunikációs vezetője 

 

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

    Köszönjük a feliratkozást!

    Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

    Shop the look

    Válassz a lehetőségek közül!

    DJIARS
    Nehogy lemaradj a legújabb akciónkról.
    Változat szerkesztése
    Sikeres beküldés
    Összehasonlítás:
    Termék SKULeírás Kollekció Elérhetőség Termék típus Egyéb részletek
    Általános Szerződési Feltételek
    What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
    this is just a warning
    Bejelentkezés
    Kosár
    0 elem